Skip to main content

Door Rob Pereira, mede oprichter

 

Zoals bekend uit eerdere studies is de kans op kinderen met psychopathologie groter bij oudere vaders. Eerst was het idee dat oudere vaders misschien sociaal onhandig waren en dus later aan de vrouw kwamen, maar wel met hun genetische lading. Het bleek echter in het cohort oudere vaders dat de kinderen uit de 2e leg meer kans hadden op oa ADHD en ASS.

In dit onderzoek heeft men echter gekeken naar jongere vaders dan gemiddeld en wat bleek: in het grote Finse cohort van ruim 10.000 vaders en 40.000 controles hadden vaders jonger dan 20 jaar 1,5 x zo’n grote kans op  kinderen met ADHD dan vaders tussen de 25 en 29 jaar. En ook moeders van die leeftijden hadden een 1,4 x zo grote kans op ADHD kinderen. Oudere moeders hadden juist iets minder kans op kinderen met ADHD.

Deze bevindingen wijzen er mijns inziens op dat in de puberteit meer  zwangerschappen ontstaan bij impulsieve en naïeve mensen zoals ADHDers (hetzelfde –zo blijkt uit ander onderzoek- geldt voor SOA). De verhoogde frequentie is niet debet aan “verouderde gameten” zoals bij oudere mannen, maar aan het doorgeven van ADHD eigenschappen.

Het advies van de auteurs was om alert te zijn op ADHD. Goede pedagogische begeleiding of andere interventies zijn in deze groep kunnen leiden tot een betere uitkomst. Preventie en vroegdiagnostiek zijn zoals altijd belangrijk.

 

Parental Age and the Risk of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Nationwide, Population-Based Cohort Study. Roshan Chudal, MBBS, MPH, Petteri Joelsson, MD, David Gyllenberg, MD, PhD, Venla Lehti, MD, PhD, Susanna Leivonen, MD, Susanna Hinkka-Yli-Salomäki, MSc, Mika Gissler, PhD, Andre Sourander, MD, PhD. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 2015 .

Rob Pereira

Rob Pereira

mede oprichter