Skip to main content

ADHD is geassocieerd met een verhoogde kans op ongelukken, maar het is onduidelijk in welke mate. Ook is niet goed bekend hoe groot het beschermende effect van de medicatie voor ADHD is op de kans op ongelukken. Van 17.408 mensen met de diagnose ADHD werden in een Zweeds nationaal register gegevens over verkeersongelukken verzameld tussen 2006 en 2009. Het ging om ernstige ongelukken leidend tot ziekenhuisbezoek of dood.

Mannen met ADHD hadden vergeleken met mannen zonder ADHD, 47% meer kans, en vrouwen met ADHD 45% meer kans op ernstige ongelukken in het verkeer. Het gebruik van medicatie voor ADHD bracht het risico op ongelukken terug met 58% bij de mannen, maar niet bij vrouwen die medicatie voor hun ADHD gebruikten. Schattingen van de factoren die bijdragen aan de kans op ongelukken lieten zien dat 41-49% van de ongelukken van de mannen met ADHD voorkomen had kunnen worden, als zij behandeld waren met medicatie voor ADHD.

Deze onderzoeksgegevens tonen het nut van medicatie voor ADHD aan, niet alleen voor de mensen met ADHD, maar ook voor de verkeersveiligheid van anderen. Het betreft de gegevens van een grote Zweedse cohort studie.

Chang Z, Lichtenstein P, D’Onofrio BM, Sjölander A, Larsson H. Serious transport accidents in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder and the effect of medication: a population-based study. JAMA Psychiatry. 2014

Mar;71(3):319-25. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477798

Sandra Kooij, mede oprichter

Sandra Kooij, mede oprichter

Sandra is als psychiater verbonden aan het Sandra Kooij, psychiater en onderzoeker bij PsyQ, de Parnassia Groep is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘ADHD bij volwassenen’. De bijzondere leerstoel is namens Parnassia Groep ingesteld aan Amsterdam UMC. Als bijzonder hoogleraar gaat Kooij onder andere onderzoek doen naar de relatie tussen slaapproblemen en ADHD, naar de behandeling van ADHD bij ouderen en naar ADHD bij vrouwen. Zij is mede oprichter van het ADHD Netwerk.