Skip to main content

De start van de puberteit kent verschillende positieve maar ook negatieve mentale en fysieke gezondheidseffecten.  Eerder – beperkt- onderzoek naar het effect van de start van de puberteit bij jongeren met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) liet weinig opvallendheden zien.  Hernieuwd onderzoek werd opgezet om bevindingen in een steekproef van vrouwelijke adolescenten met ADHD nogmaals te toetsen. In deze studie werd de start van de puberteit (1) tussen vrouwen met en zonder zorgvuldig gediagnosticeerde ADHD vergeleken (2) tussen vrouwen met ADHD die wel of geen geschiedenis van het gebruik van stimulerende medicatie hebben tijdens de kindertijd vergeleken.

Er namen 127 vrouwelijke adolescenten met in de kindertijd gediagnosticeerde ADHD en 82 gematchte neurotypische leeftijdsgenoten deel. De start van de puberteit  werd gemeten met behulp van zelfgerapporteerde Tanner-stadiëring en leeftijd bij de menarche.  De start van de puberteit van meisjes met en zonder ADHD verschilde niet significant, ook niet bij gebruik van verschillende statistisch testen of methodes. Toch menstrueerden vrouwen met ADHD die tijdens hun kindertijd stimulerende medicatie hadden gekregen later dan vrouwen zonder een geschiedenis van stimulerende medicatie, wat mogelijk verband hield met verschillen in BMI tussen groepen. Aan de andere kant kwamen er geen significante verschillen naar voren tussen deelnemers met en zonder medicatie voor de twee Tanner-stadiëringsindicatoren. Deze bevindingen suggereren dat vrouwen met ADHD zich fysiek ontwikkelen op een vergelijkbaar moment als hun leeftijdsgenoten zonder ADHD.

Bron: Rosenthal, E. A., & Hinshaw, S. P. (2023). Pubertal timing in adolescents with ADHD: extension and replication in an all-female sample. European Child & Adolescent Psychiatry. https://doi.org/10.1007/s00787-023-02239-z

Laat een reactie achter