Skip to main content

Kinderen en hun ouders hebben vaak veel vragen over het gebruik en de effecten van psychofarmaca. Goede communicatie met de psychiater is dus belangrijk, en bepaalt mede het succes van de behandeling met medicijnen. In de praktijk ervaren jongeren echter weinig ruimte om vragen en onzekerheden neer te leggen bij hun psychiater. Ze willen bijvoorbeeld meer in gesprek over medicijngebruik in combinatie met drugs of alcohol, of de invloed van medicijnen op hun seksualiteit.

Onderzoeksinstituut Nivel en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie onderzoeken samen hoe dit beter kan. Een ‘communicatiebijsluiter’ moet uiteindelijk leiden tot meer patiëntgerichte communicatie en een grotere inbreng van jongeren in gesprekken met hun psychiater over medicatie.

Draag bij aan onderzoek over ADHD-medicatie

Goede communicatie tussen jongeren en hun psychiater bepaalt mede het succes van een behandeling met medicijnen. Het Nivel en het Kenniscentrum onderzoeken hoe de gesprekken over ADHD-medicatie in de spreekkamer verlopen.

Het Kenniscentrum gaat in gesprek met:

  • kinderen (16-) en jongeren (16+) die medicatie kregen/krijgen voorgeschreven voor ADHD
  • hun ouders
  • kinder- en jeugdpsychiaters die ADHD-medicatie voorschrijven

𝗟𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮
Dit najaar of begin volgend jaar, in Utrecht of online. De locatie en data worden nog definitief afgestemd met de deelnemers. Afhankelijk van de aanmeldingen kijken we wat werkt voor hen.

𝗩𝗲𝗿𝗴𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴
Deelnemers ontvangen een cadeaubon voor hun deelname (40 euro voor ouders en jongeren en 20 euro voor kinderen).

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Neem dan contact op:

Lees meer over dit onderzoek op de website van Kenniscentrum

Kinder- en jeugdpsychiaters en verpleegkundig specialisten die ADHD-medicatie voorschrijven en willen meedoen kunnen op deze pagina meer lezen over het onderzoek