Skip to main content

Positieve eigenschappen van ADHD

Nirma Haggenburg (maker van de podcast ADHDdingen en coach voor studenten en volwassenen met ADHD) gaat in gesprek met hersenwetenschapper Martine Hoogman, die onderzoek doet naar de positieve kanten van ADHD.

In de wetenschap gaat het vaak over de negatieve kanten van een diagnose. Er zijn problemen en die moeten worden opgelost. Mooi dat er nu ook positief onderzoek wordt gedaan over de positieve kanten van ADHD. “Ik probeer er ook op een andere manier naar te kijken: meer als ‘diversiteit’ in plaats van stoornis,” aldus Martine Hoogman.

Lijst aan positieve eigenschappen

‘Creatief’, ‘humoristisch’, ‘maken makkelijk contact’: dat zijn veel genoemde positieve kanten. Er is verder nog een hele lijst.

 • Sociaal
 • Gezellig
 • Energie
 • Positief
 • Denken in kansen/oplossingen
 • Overal voor in zijn
 • Flexibel
 • Open minded zijn
 • Empathie
 • Eerlijkheid
 • Doorzetten

Two sides of a coin

Hou verhouden deze positieve kanten met de beperkingen die we kennen van ADHD? Dat is een richting die naar voren kwam tijdens o.a. de focusgroep. Bijvoorbeeld van de positieve eigenschap creatief denken (denk aan makkelijk kunnen brainstormen), zou vanuit dezelfde systeem komen van het niet goed kunnen sturen van een respons. Ofwel het moeilijk vinden om te stoppen.

Positieve eigenschappen als gevolg?

Open minded zijn zou misschien ook een gevolg zijn. Veel mensen met ADHD voelen zich een hele tijd anders dan anderen. Een theorie zou kunnen zijn dat daarom veel mensen met ADHD open minded zijn omdat ze anders gewend zijn. Net zoals het aspect doorzetten. Ook een gevolg?

Hoor tijdens de podcast over het onderzoek en persoonlijke verhalen over de positieve eigenschappen van ADHD! Martine Hoogman van het Radboud Universiteit doet onderzoek naar positieve kanten van ADHD. Er wordt gesproken over de 10 top positieve eigenschappen, wat de andere kant is en waarom het zo belangrijk is om ook te onderzoeken wat de positieve kanten zijn.

https://adhddingen.nl/positievekantenadhd/

Tijdens de podcast opname deed onderzoekster Martine Hoogman een oproep of mensen hún positieve ADHD-eigenschappen willen delen en erbij willen vertellen wat ze er concreet aan hebben in hun leven.  Wil je bijdragen aan dit onderzoek? Vul onderstaande vragenlijst dan in: https://forms.gle/sJDke8KYM7zZjqVv8

Luister op o.a.:

Spotify: https://open.spotify.com/show/3oh2EFnyQvztchD7REItiY?si=07213ce3f6464fb0

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/adhd-dingen/id1548149095

Drie andere podcast afleveringen over ADHD vind je op de website van Impuls en Woortblind: Wat is ADHD met Rob Pereira en ADHD en de hersenen met Sandra Kooij en ADHD en werk met Hans van de Velde.

 

Bron: adhddingen.nl