Kinderen en jongeren met AD(H)D lopen tegen veel dingen aan. Het is belangrijk hen hierin zo goed mogelijk te begeleiden, zowel thuis door de ouders als ook op school. Hoe sluit je als ouder/begeleider/behandelaar goed aan bij de problemen van het kind en de adolescent?
Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee? is een handboek boordevol tips voor ouders en de omgeving van kinderen met aandacht- en concentratieproblemen. Een boek dat ouders van kinderen met AD(H)D-gedrag meer inzicht én aanknopingspunten biedt om een zo passend mogelijke omgeving te creëren voor hun kinderen. Tirtsa Ehrlich besteedt ook aandacht aan de overgang van de kindertijd naar de puberteit en de adolescentie, omdat kinderen in het voortgezet onderwijs met nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd en kinderen in de basisschoolleeftijd op een andere manier ondersteuning nodig hebben dan jongeren met AD(H)D. Opvoeduitdagingen zoals liegen, gamen, social media, alcohol en drugs komen ook uitgebreid aan bod.
Sommige kinderen en jongeren hebben meer last van aandacht- en concentratieproblemen en dat noemen we AD(H)D. Maar: het is de taak van ouders en omgeving om hen zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Want: Als een bloem niet bloeit, verander je niet de bloem, maar de omgeving waarin ze groeit.
De inhoud van dit handboek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en ervaringsverhalen van ouders zelf. Tirtsa Ehrlich richt zich in eerste instantie op ouders en de naaste omgeving van kinderen met ADD, daarnaast ook op die met ADHD, maar de opvoeduitdagingen die voorbij komen zijn in feite universeel. Kortom: een aanrader voor alle ouders! En behandelaren!
Tirtsa Ehrlich werkt in de kinder- en jeugd-ggz. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring met de diagnostiek en behandeling van kinderen met AD(H)D en de begeleiding van hun ouders. In haar eerdere boeken voor kinderen en jongeren met AD(H)D zelf, legt ze uit wat AD(H)D is, hoe een behandeling eruitziet, en zijn tips en tricks opgenomen voor het dagelijks leven thuis en op school. Een boek alleen voor ouders en omgeving was er nog niet. Nu wel!
Dit boek had niet tot stand kunnen komen zonder alle kinderen en ouders die bereid waren zich te laten interviewen of anderszins een bijdrage hebben geleverd.
“Blijf mild, ook naar jezelf. Ik baal dat mijn zoon paniekaanvallen heeft gekregen, maar had het toch niet kunnen voorkomen. En ik heb hem nooit leren plannen, maar ik heb zelf ook ADHD, weet ik nu, dus ook al had ik het wel geprobeerd, het was me toch niet gelukt! Ik kom zelf ook uit gezin met ADHD, waar ook niet veel hoefde en je zelf mocht kijken hoe het werkte voor jou. Dus met veel liefde kijken hoe ze het doen, dat is mijn advies.”
Een ouder
–
Op 28 november geeft Tirtsa een Middagsymposium Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee? Deelnemers ontvangen dit boek gratis bij deelname. Zie voor meer informatie: https://281124.logacom.nl/