Skip to main content

Op donderdagavond 14 maart 2024 heeft het ADHD Netwerk de 66e netwerkmeeting via livestream op locatie in Utrecht georganiseerd.

Programma

19.30 – 19.40 uur       Inleiding door Marjolein Tanke, bestuurslid

19:40 – 20:35 uur –  Dora Wynchank en Maxime de Jong – Vrouwen met ADHD behandelen: Een case study van de eerste twee behandelgroepen voor vrouwen met ADHD en symptomen van PMDD (premenstruele dysfore stoornis).

In de dagelijkse praktijk van de behandeling van vrouwen met ADHD is nog te weinig aandacht voor de (reproductieve) hormoonfluctuaties (menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze). Terwijl duidelijk is dat de hormonale veranderingen de ADHD symptomen en de bijbehorende stemmigsstoornissen beïnvloeden. Om dit verder te onderzoeken is door het ISP ADHD team (kenniscentrum ADHD Den Haag van PsyQ) een behandelgroep ontworpen en opgericht. Speciaal voor vrouwen met ADHD. De behandelgroep is een combinatie van psycho-educatie, monitoren van de cyclus, ADHD symptomen, slaap en stemming.

Bekijk hier de presentatie terug:

ADHDNetwerk – Webinar – 14-03-2024 – ter verspreiding (1)

20:40 – 21:35 uur Karen Vertessen – Farmacologische behandeling van ADHD bij kinderen en  jongeren: een wetenschappelijk onderbouwde aanpak

Er bestaan veel zorgen over het gebruik van medicatie bij kinderen met ADHD, en met name over methylfenidaat. Karen Vertessen werkt als kinder- en jeugdpsychiater en promoveerde op het onderwerp: ‘From research to Clinical Care: Optimizing Medication Strategies for ADHD’. In deze meeting zal stilgestaan worden bij het belang van een zorgvuldige manier van instellen van ADHD medicatie en de nood aan adequate monitoring bij langdurig gebruik. Hierbij wordt de focus gelegd op een haalbare integratie in de klinische praktijk. Op deze manier kan voorkomen worden dat kinderen onnodig met medicatie worden behandeld en dat als medicatie gunstige effecten heeft, de juiste effectieve dosering wordt

Bekijk hier de presentatie terug:

ADHD Centraal 14032024

Laat een reactie achter