Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Zijn er bij zwangerschap en ADHD alternatieven voor Ritalin?

Zwangere vrouwen welke voor de zwangerschap stimulantia gebruiken functioneren vaak minder goed op hun werk en in hun privé situatie indien zij stoppen met de medicatie tijdens de zwangerschap. Zijn er (veilige) alternatieven voor een medicamenteuze behandeling bij zwangerschap en ADHD ?

 

Antwoord:

Medicatie bij ADHD en zwangerschap wordt, in de Richtlijn ADHD bij volwassenen, ontraden. Een uitzondering hierop is Bupropion. In overleg met patiënt en gynaecoloog kan, als iemand hier al op ingesteld is, Bupropion tijdens de zwangerschap gecontinueerd worden. Bupropion is in de richtlijn het middel van 3e keus. Het heeft zeker niet hetzelfde effect als Methylfenidaat of Dexamfetamine, maar het kan wel rust geven.

Recent onderzoek bij een totaal van 1.813.894 verzekerden in Noord Amerika en 2.560.069 verzekerden in Scandinavische landen toont aan dat er bij gebruik van methylfenidaat een gering risico gevonden is op cardiale afwijkingen. Bij gebruik van Dexamfetamine zijn deze afwijkingen niet gevonden (Huybrechts et all., 2018).

Het betreft een grote analyse van data van zowel Medic Aid verzekerden in Noord Amerika als verzekerden bij Nordic Health Insurance in de scandinavische landen.  Er is geen verhoogd risico op andere aangeboren afwijkingen bij de foetus. Dit onderzoek toont aan dat het advies zoals beschreven in de richtlijn ADHD bij volwassenen wellicht herzien zal worden en dat het gebruik van stimulantia tijdens de zwangerschap in elk geval niet gecontraindiceerd is. 

Een alternatief is mindfulness. Hierbij is het belangrijk is dat er bij de manier waarop het aangeboden wordt rekening gehouden wordt met ADHD. Korte meditatie oefeningen, op de juiste manier aangeboden, kunnen helpen om gedurende de dag rustmomenten in te bouwen. Als huiswerk een bodyscan moeten doen van 45 minuten, kan veel frustratie oproepen.

De Engelstalige app Headspace is een app die in de betaalde versie 30 sessies gericht op zwangerschap aanbiedt. Naast de mindfulness blijft het belangrijk om een patiënt te motiveren tot goede zelfzorg. 

 

datum:        8-12-2017, update 28-04-2021, zie ook wetenschappelijk nieuws zwangerschap en ADHD

Inhoudsopgave