Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Visus problemen bij gebruik van methylfenidaat

Vraag:

Ik heb een kind in behandeling met hinderlijke visusproblemen  bij het gebruik van zowel methylfenidaat als concerta. Vooral het lezen kost haar moeite. Is daar nog een oplossing voor behalve door te stoppen van de medicatie? 

 

Antwoord:

Enkele maanden geleden had een patiënt van mij ook een dergelijke bijwerking. Ik heb toen met de oogarts overlegd: methylfenidaat kan effect hebben op de oogspieren, op de accommodatie, waardoor men  waziger gaat zien of zoals bij je patiënt moeite met lezen. Zeer waarschijnlijk blijft dit effect aanhouden gedurende het gebruik. In theorie zou dit op latere leeftijd een iets verhoogd risico kunnen geven/ eerder nodig hebben van leesbril.

 

Bij mijn patiënt ben ik daarom toch maar geswitched naar dexamfetamine waarbij dit niet optrad gelukkig. Het is dus een afweging te maken met het meisje en de ouders. Doorgaan met methylfenidaat of bijvoorbeeld overstappen naar andere medicatie als dexamfetamine en een niet stimulerend middel.

 

Daarnaast zou ook mijn advies zijn even de oogboldruk te laten meten via de opticien. Methylfenidaat kan verhoogde oogboldruk geven, dat hoeft an sich geen klachten te geven. Stel dat je patiënte dat heeft, dan is het des te meer reden met methylfenidaat te stoppen en over te stappen.

Inhoudsopgave