Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Tachycardie zonder klachten bij gebruik van stimulantia

Vraag:

Regelmatig vind ik bij patiënten die ik instel op stimulantia een verhoogde polsslag. Zo ook afgelopen week, bij een patiënt zonder klachten. De frequentie varieert dan in rust van 95-110/minuut. Indien de cardiale en familie anamnese niets oplevert is een ECG inderdaad aan te raden? En hoe verder te behandelen? Welke informatie geef ik aan de patiënt? Is een doorverwijzing naar een cardioloog voor nader onderzoek met Holter geindiceerd?

Holter onderzoek of betablokker overwegen (patiënt heeft echter geen klachten). Switch naar dexamfetamine overwegen?

Wat voor frequentie /afkapwaarde zou u acceptabel vinden?

 

Antwoord:

Stimulantia kunnen inderdaad een lichte verhoging van de hartfrequentie en de bloeddruk geven. Met name bij inspanning. Dit is meestal onschadelijk en als het geen klachten geeft zou ik er niets aan doen.  Een grenswaarde /afkapwaarde geven vind ik lastig, dat zou je aan een cardioloog moeten vragen. Maar als de hartslag gevaarlijk hoog is zou je ook klachten verwachten.

In dat laatste geval verlaag ik meestal de dosis tot de klachten verdwenen zijn. Overschakelen naar dexamfetamine kan, maar dexamfetamine kan dezelfde bijwerkingen geven.  Een middel als Strattera of Wellbutrin kan dan wellicht beter zijn. Dit is ook te combineren met een (lagere) dosis methylfenidaat. Als een patiënt zich zorgen maakt over een continu verhoogde hartslag dan verlaag ik ook meestal de dosis. 

De meerwaarde van een ECG is er niet tenzij er in de familieanamnese gevallen van onverklaarde plotselinge hartdood of aangeboren doofheid zijn (er is een associatie van het verlengde QT-syndroom met congenitale doofheid).  

De schadelijkheid van een verhoogde bloeddruk is evidenter op de lange termijn. Dit moet dan ook voorkomen worden en behandeld indien nodig.

 

Beantwoord door: Nannet Buitelaar

Inhoudsopgave