Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Model voor het trainen van structuur bij ADHD-ers

Vraag:

Waar kan ik een uitgewerkt model vinden voor het trainen van structuur bij adhd-ers. Wij willen hier namelijk een groepsbehandeling starten. Bestaat er zo’n specifieke module voor het begeleiden bij het structureren ?

 

Antwoord:

Een uitgewerkte module voor een groepsbehandeling gericht op structuur bij mensen met ADHD kan ik niet geven. Wel is er een bewezen effectief therapieprogramma beschikbaar voor volwassenen met ADHD. Dit is de “Behandelgids ADHD bij volwassen” van S.A. Safren & S. A. Safren. Het programma bestaat uit een werkboek en een therapeutenhandleiding en kan onder begeleiding van een cognitief-gedragstherapeut gegeven worden. 

Het patiënten-werkboek bevat stap-voor-stap informatie en materialen ter ondersteuning van de therapiesessies. Cliënten leren aan de hand van deze methode doeltreffende strategieën om met ADHD om te gaan en deze helpt hen om op een andere manier om te gaan met de symptomen die het leven met ADHD lastig maken, zoals het snel afgeleid zijn, de impulsiviteit en de problemen met organiseren en plannen. 

De thema’s die aan bod komen zijn: organiseren en plannen, management van overweldigende taken, omgaan met papierwerk, verminderen van afleidbaarheid, afleiding uitstellen, denkfouten voorkomen, betrokkenheid van een gezinslid of partner. Het programma bestaat uit 12 sessies.

In het boek van Sandra Kooij, “ADHD bij volwassenen”, zijn in de bijlagen instrumenten voor de behandeling toegevoegd gericht op medicatie en coaching zoals een weekschema met instructies. Een boek waar veel praktische tips in staan die bruikbaar zijn, is het boek “Opgeruimd leven met ADHD”, van Judith Kolberg & Kathleen Nadeau.

 

Beantwoord door: Miriam Wauters (verpleegkundig specialist)

Tags:
Inhoudsopgave