Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Met ADHD medicatie reizen naar meerdere landen

Welke medische verklaring er kan gebruikt worden voor medicatie bij personen, die voor hun werk veel moeten reizen? 

 

Informatie over reizen met ADHD medicatie vind je op de site van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Je hebt  een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig als uw medicijn onder de Opiumwet valt. Methylfenidaat en dexamfetamine staan op lijst I van de opiumwet.

Reizen binnen het Schengen gebied

Een Schengenverklaring is geldig in landen aangesloten bij het Schengenverdrag. Een Engelstalige verklaring is geldig in en Schengenlanden en landen aangesloten bij het Apostilleverdrag. Welke landen dit zijn kunt u vinden op de site van het CAD.

Een Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. Als je langere tijd op reis bent dan is het mogelijk meerdere Schengenverklaringen aan te vragen. De maximumperiode is 180 dagen, dit zal niet voldoende zijn voor uw patiënt.

Als men langer op reis is dan een half jaar dan wordt een Engelstalige verklaring geadviseerd. De verklaring moet voldoen aan bepaalde voorwaarden die te vinden zijn op de site van het CAK. Deze Engelstalige verklaring is 1 jaar geldig in en landen aangesloten bij het Schengenverdrag en landen aangesloten bij het Apostilleverdrag. Voor alle overige landen heb je een aparte verklaring nodig omdat hiermee geen afspraken gemaakt zijn. 

Reizen buiten het Schengengebied

Reis je buiten het Schengengebied? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw reisbestemming(en). Zij kunnen u vertellen wat u moet doen. Of kijk op de Engelstalige website www.incb.org voor meer informatie.

 

 Links naar sites zoals  www.cak.nl  Er zijn volgens mij een paar kleine weetjes die handig zijn. Dat voor iemand die bijvoorbeeld beroepsmatig veel reist met medicatie voor ADHD een Apostille verklaring handig is omdat deze in de meeste (00k Schengen) landen, een jaar lang geldig is. Dus dat het niet nodig is om steeds een Schengenverklaring aan te vragen. 

In bijgevoegde link van het CAK is alle informatie te vinden over het reizen met ADHD Medicatie naar meerdere landen:

https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis/verklaring/verklaring-voor-meerdere-landen

 

Miriam Wauters

 

Inhoudsopgave