Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Medicatievergoeding

Vraag

Hallo lezer,

Ik heb een vraag: als verpleegkundig specialist bij ADHD Centraal schrijf ik regelmatig Elvanse voor, verschillende doseringen en soms ook bij 1 patiënt verschillende doseringen. Ik was in de veronderstelling dat dit werd vergoed, eigen bijdrage van € 250 maar die kan je declareren via terugbetaalregeling. Echter hoor ik steeds meer van patiënten dat zij die € 250 terug krijgen maar dat de zorgverzekeraars vervolgens gewoon de kosten van de medicatie bij patiënten in rekening brengen en dit zijn echt forse bedragen.

Nu vraag ik mij af hoe dit kan en licht ik mijn patiënten wel goed voor? Ik denk namelijk dat ze max € 250 per jaar moeten betalen en dat ze die terug krijgen als ze dit declareren. Dat lijkt in de praktijk dus niet zo te zijn. Weet u hoe dit zit? Graag hoor ik dat van u, zodat ik mijn patiënten juist kan informeren.

Antwoord

Informatie over de vergoeding van medicatie kun je vinden via bijgevoegde link van de site van de rijksoverheid en bij medicijnkosten.nl.

Op de site van de rijksoverheid staan staat de vergoeding van Strattera en Concerta expliciet genoemd. De vergoeding van Elvanse en Amfexa is niet anders met een extra voorwaarde. De verzekeraar eist dat de patiënt, voor er dexamfetamine wordt voorgeschreven, eerst methylfenidaat geprobeerd heeft. Als dit niet geprobeerd is dan wordt de dexamfetamine niet vergoed. De vraag hoe om te gaan met het feit dat de verzekeraar hiermee feitelijk op de stoel van de voorschrijver gaat zitten wil ik in het antwoord op deze vraag graag buiten beschouwing laten.

Dus als patiënten eerste de methylfenidaat geprobeerd hebben dan wordt dexamfetamine en lisdexamfetamine vergoed door de verzekeraar. De eigen bijdragen is maximaal 250 euro en deze wordt terugbetaald door de fabrikant. Ik heb telefonisch contact gehad met de mensen van terugbetaalregeling.nl. Zij geven nadrukkelijk aan dat de patiënt, als Elvanse voorgeschreven wordt bij de apotheek niets hoeft te betalen. De apotheek stuurt de rekening naar de verzekeraar en deze stuurt vervolgens de rekening voor de eigen bijdrage, met een maximum van 250 euro, naar de patiënt. De patiënt kan deze rekening indienen bij terugbetaalregeling.nl. De patiënt heeft de terugbetaling als het goed is binnen 3 dagen op zijn rekening zodat zij het geld binnen hebben voor ze zelf moeten betalen.

Inhoudsopgave