Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Dexamfetamine instellen bij volwassenen

Vraag:

Het betreft een 24-jarige jongeman met ADD die goed reageert op 3 keer 20 mg dextro-amfetamine. Hij heeft geen bijwerkingen en normale controles bij lichamelijk onderzoek geen bijwerkingen. DE instelling gedurende de dag is echter nog niet optimaal. Kan ik de dosering nog iets verder verhogen? 

 

Antwoord:

 Als het gaat om het adequaat instellen van de medicatie, dan zal er enerzijds gekeken moeten worden naar een optimale hoogte van de individuele doseringen (waarbij de concentratie goed te noemen is) en anderzijds naar de snelheid van de uitwerking van de medicatie (dit kan sterk wisselen) en de hoeveelheid doseringen op één dag.

Bij je vraag wordt het nog onvoldoende duidelijk of cliënt hoger ingesteld moet worden omdat de dosering tijdens werking van de medicatie nog onvoldoende is of dat er de medicatie in tijden beter aangepast moeten worden. In principe is het mogelijk om hoger te doseren dan de 20mg wanneer de huidige dosis nog onvoldoende adequaat is. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld nog één of meerdere doseringen te geven als de medicatie snel uitgewerkt is (om ervoor te zorgen dat de cliënt de gehele dag medicatie heeft). Mogelijk dat instellen op dexamfetamine retard (via de regenboog apotheek) ook een optie is, deze werkt twee keer zo lang waardoor de tijd van herinname van de medicatie mogelijk gunstiger uitkomt.

Update 2 mei 2021:

In incidentele gevallen kan een hogere dosering tot dexamfetamine 80 mg per dag wenselijk of nodig zijn, dit dient dan goed beargumenteerd te worden in het dossier. Inmiddels is het langwerkend middels Elvanse ofwel lisdexamfetamine op de markt, de langwerkend vorm van dexamfetamine is inmiddels eerste keus middel voor de behandeling bij volwassenen.

Inhoudsopgave