Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Atomoxetine gebruik bij M.Pfeiffer

Vraag:

 Is er een contra indicatie voor gebruik van Atomoxetine bij M. Pfeiffer of moet de dosering aangepast worden in dat geval?

Antwoord:

Toen atomoxetine beschikbaar kwam, is in de onderzoeksfase naar voren gekomen dat het niet nodig is om met enige regelmaat leverfuncties te controleren. Een op de miljoen zou leverfunctie stoornissen krijgen in de mate dat je moet stoppen (stopverfkleurige ontlasting, donkere urine, gele huid/sclera).

Verder wordt atomoxetine inderdaad door de lever af gebroken. Voor zover ik weet heeft M Pfeiffer geen effect op de CYP (2D6) systemen maar natuurlijk wel op de levercellen. Als atomoxetine 25 mg nu al het gewenste effect heeft, hoef je niet op te hogen. Sommige kinderen reageren al goed bij een lagere dosering. Als je denkt een nog optimaler effect te kunnen behalen dan zou ik toch wel gaan ophogen naar de gangbare dosering.

Verder vermeldt  het Farmacotherapeutisch Kompas dat M Pfeiffer geen contra indicatie is voor gebruik van atomoxetine.  Wel wordt vermeld dat je atomoxetine moet staken bij icterus en afwijkende laboratorium uitslagen voor leverbeschadiging.

Ik denk dat veel jongeren die wij behandelen met atomoxetine soms ook een subklinische vorm van M. Pfeiffer hebben zonder dat zij of wij dat weten. Dat geeft voor zover mijn kennis en ervaring reikt geen problemen.

Samengevat: Als er nu geen duidelijke (uiterlijke) tekenen zijn van een ernstige leverinfectie is ophogen een optie indien dat klinisch nodig is en als patiënt en jij je er goed bij voelen.

Als het je geruststelt om iets over de leverfunctie te weten kun je laboratorium onderzoek laten verrichten of opvragen bij huisarts?

 

 

Els van der Ban

Update: 9 mei 2021

Inhoudsopgave