Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

ADHD en dyslexie: welk effect heeft Atomoxetine

Vraag:

Wat is er bekend over het gebruik van Atomoxetine bij ADHD en dyslexie? Er is een promotie-onderzoek uit 2013 wat hierover goede resultaten aangeeft. Is er al meer ervaring mee? Betekent dit dat dit ook eerder kan worden uitgeprobeerd dan in de richtlijnen staat?

 

Antwoord:

Er zijn enkele artikelen verschenen over dit onderwerp welke ik hierbij samenvat.

Sumner 2009: atomoxetine vermindert ADHD symptomen en verbetert leesscores bij kinderen met alleen ADHD en bij kinderen met ADHD en dyslexie.

Wietecha 2013: atomoxetine vermindert ADHD symptomen bij kinderen met alleen ADHD maar ook bij kinderen met ADHD en dyslexie, het heeft geen effect op dyslexie.

Mijns inziens zijn er dus geen redenen om eerst atomoxetine te proberen bij gecombineerde problematiek en  kan de richtlijn gevolgd worden. Overigens staat op de website van het KennisCentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie een up date van ADHD medicatie beschreven in een stroomdiagram.

www.kenniscentrum-kjp.nl

Update 3 mei 2021:

Van meer recente datum is het artikel van Shawitz in 2017 waarin wordt beschreven dat Atomoxetine er bij kinderen met dyslexie met en zonder ADHD wel een effect gevonden wordt op de leesvaardigheid in een dubbelblinde placebo gecontroleerde RCT. De beschrijving van dit artikel vind je op deze site onder het hoofdstuk wetenschappelijke artikelen.

Shaywitz, S., Shaywitz, B., Wietecha, L., Wigal, S., McBurnett, K., Williams, D., Kronenberger, W. G., & Hooper, S. R. (2017). Effect of Atomoxetine Treatment on Reading and Phonological Skills in Children with Dyslexia or Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Comorbid Dyslexia in a Randomized, Placebo-Controlled Trial. Journal of child and adolescent psychopharmacology, 27(1), 19–28. https://doi.org/10.1089/cap.2015.0189

Inhoudsopgave