Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Medicatievergoeding

Vraag:

Hoe is de huidige regeling omtrent medicatie vergoeding bij de nieuwe langwerkend stimulantia, bijvoorbeeld bij Elvanse?
 

Antwoord:

Informatie over de vergoeding van medicatie kun je vinden via bijgevoegde link van de site van de rijksoverheid en bij medicijnkosten.nl.

Op de site van de rijksoverheid staan staat de vergoeding van Strattera en Concerta expliciet genoemd. De vergoeding van Elvanse en Amfexa is niet anders met een extra voorwaarde. De verzekeraar eist dat de patiënt, voor er dexamfetamine wordt voorgeschreven, eerst methylfenidaat geprobeerd heeft. Als dit niet geprobeerd is dan wordt de dexamfetamine niet vergoed. De vraag hoe om te gaan met het feit dat de verzekeraar hiermee feitelijk op de stoel van de voorschrijver gaat zitten wil ik in het antwoord op deze vraag graag buiten beschouwing laten.

Dus als patiënten eerste de methylfenidaat geprobeerd hebben dan wordt dexamfetamine en lisdexamfetamine vergoed door de verzekeraar. De eigen bijdragen is maximaal 250 euro en deze wordt terugbetaald door de fabrikant. Er is telefonisch contact geweest met de mensen van terugbetaalregeling.nl. Zij geven nadrukkelijk aan dat de patiënt, als Elvanse voorgeschreven wordt bij de apotheek niets hoeft te betalen.

 De apotheek stuurt de rekening naar de verzekeraar en deze stuurt vervolgens de rekening voor de eigen bijdrage, met een maximum van 250 euro, naar de patiënt. De patiënt kan deze rekening indienen bij terugbetaalregeling.nl. De patiënt heeft de terugbetaling als het goed is binnen 3 dagen op zijn rekening zodat zij het geld binnen hebben voor ze zelf moeten betalen. De regeling heeft de naam HEVO consult.

 

Beantwoord door: Miriam Wauters

Inhoudsopgave