Skip to main content

Waar kunnen we je mee helpen?

< Alle onderwerpen
Print

LTO3: Wat is er bekend over de effecten? 

Vraag:

Wat is er bekend over LTO 3 ? Is er onderzoek gedaan naar dit middel? En door wie?

 

Antwoord:

Een uitgebreid rapport door het RIVM kan je zo downloaden over wat zij in 2009 over voeding van belang vonden. LTO3 wordt hierin echter niet genoemd. http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350021001.pdf .

Natuurlijk hoor je van patiënten die zelf iets proberen soms positieve verhalen, mijn policy is ook dat zij best zelf “medicatie” mogen proberen, maar als het niet werkt en duur is dan is stoppen beter om te zorgen dat het kind meer evidence based behandeling kan krijgen.

Voor recente literatuur kan je ook via PubMed kijken: hier staat geen artikel over LTO3, maar wel over delen van de samenstelling. Het product bestaat uit veel onderdelen:

Capsules met L-Theanine uit glutaminezuren, veredeld visolieconcentraat met Omega-3-vetzuren en als anti-oxidant werkzaam zee-DNA, en Glidkruid (Scutellaria lateriflora – alleen bovengrondse delen) NG (door micro-inkapseling* smaakneutraal gemaakt, veredeld visolieconcentraat uit tonijn, zonder zware metalen en verontreiniging), Pullulan (Capsule), scheidingsmiddel magnesiumstearaat, anti-oxidanten natrium en tocoferolen, koolzaadolie, zonnebloemolie, natuurlijk aroma, voedingszuur, citroenzuur.

Soms ziet het er dus spectaculair betrouwbaar uit zoals “zonder verontreiniging”, “zee-DNA”, bovengrondse kruiden” etc. en soms zijn het cryptische producten zoals  Pullulan (is voedingsadditief met E nummer 1204) of Glidkruid (dat Woginine en oroxyline A bevat, dit zou ontstekingen in hersencellen voorkomen. Hierdoor word glidkruid een neuroprotectieve of hersencelbeschermende werking toegeschreven. Het ondersteunt leerprocessen en verkleint de kans op amnesie of vergeetachtigheid.)

Er is wel iets meer bekend over L-Theanine dat in de enige studie hierover in hogere doses (dubbele van LTO3) slaapbevorderend zou zijn bij ADHD.

Over omega 3 vetzuren is wel vrij veel geschreven, maar meestal in specifieke verhouding omega3 en omega 6 vetzuren, in de laatste studie wordt gesteld dat het even goed zou werken als Ritalin, maar dat heb ik zelf nog nooit van een patiënt gehoord. Meestal is de dosis van omega 3 hierin 3-5x zo hoog als in LTO3. Het is ook wel een duur product.

Kortom: er is niet veel geschreven over combinatiepreparaten zoals LTO 3, maar op internet heb je altijd en van elk complementair product enthousiaste verhalen.

Tags:
Inhoudsopgave