Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Symposium | Neurodiversiteit: Het Nieuwe Normaal

16 januari 2025 @ 12:30 - 18:00

Wat is er nodig om neurodivergente werknemers beter te laten floreren in de werkomgeving? Met ‘het nieuwe normaal’ bedoelen wij dat niet iedereen hetzelfde is, en dat mensen soms verschillende behoeftes hebben om op te bloeien in de werkomgeving. Dit symposium, georganiseerd door de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid, een duurzame samenwerking tussen HumanTotalCare, TELUS Health, Tranzo, ZINZIZ, NSPOH en Transvorm, richt zich op het bevorderen van dit nieuwe normaal. Tijdens dit symposium staat het creëren van een inclusieve werkomgeving, waarbij er wordt gekeken naar de behoeftes en talenten van alle individuen centraal.

Onder de bevlogen leiding van dagvoorzitter Filemon Wesselink wordt dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven belicht. Zo presenteren verschillende wetenschappers hun onderzoeksinzichten op dit vlak en delen oprichters van neurodiversiteitsnetwerken en ambassadeurs in bedrijven hun perspectieven en ervaringen. Ook de perspectieven van werkgevers, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en coaches komen aan bod. Onder leiding van Filemon is daarbij voldoende ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Het symposium is kosteloos te bezoeken, maar aanmelden is verplicht.

Programma

12.30 – 13.00: Ontvangst met koffie/thee

13.00 – 13.20: Opening
Dagvoorzitter Filemon Wesselink opent het symposium, samen met AWAG bestuurder Femke Bennenbroek (ZINZIZ) en prof. dr. Marike Knoef. Professor Knoef was als Kroonlid van de SER voorzitter van het advies ‘Naar een structurele gezondheidsaanpak en bestrijding van sociaal-economische gezondheidsverschillen’. Zij is ook decaan van de Tilburg School of Economics and Management.

13.20 – 14.05: Neurodiversiteitsnetwerken aan het woord
Samen met de oprichters en leden van neurodiversiteitsnetwerken komen we er achter wat het inhoud, waarom deze netwerken nodig zijn en wat de ervaringen uit de praktijk zijn.

Pannelleden: Tristan Lavender (Philips), Mark Wiebes (Politie), Iris Westhoff (the League), Rianne van de Ven (Hoogbegaafdheid in Bedrijf).

14.05 – 14.25: ‘Wat helpt er wel en juist niet bij het vinden en behouden van betaald werk bij autisme?’ door prof. dr. Evelien Brouwers
Wat is helpend en wat is belemmerend in het vinden en behouden van betaald werk bij autisme? Daarnaast gaat zij in op wetenschappelijke inzichten rond het openheidsdilemma; ofwel over of het wel of niet verstandig is om open te zijn over autisme in de werkomgeving.

14.25 – 14.45:  ‘Openheid over hoogbegaafdheid in de werkomgeving- een goed idee?’ door drs. Patricia van Casteren
Wat leren we uit actueel onderzoek naar hoogbegaafden en hun werksituatie? Van Casteren zal stilstaan bij de beslissing die hoogbegaafden nemen om al dan niet met hun leidinggevende en/of collega`s te delen dat ze hoogbegaafd zijn. Daarnaast zal ze ingaan op de belangrijkste werkwaarden van hoogbegaafden en of zij erin slagen deze ook te verwezenlijken.

14.45 – 15.15: Koffiepauze

15.15 – 15.35: ‘Wat hebben werknemers met dyslexie nodig om tot hun recht te komen in de werkomgeving?’ door drs. Joost de Beer
Wat zijn de belangrijkste ondersteunende en belemmerende factoren voor arbeidsparticipatie van werkenden met dyslexie. Door de onderlinge relaties tussen die factoren te benoemen, worden patronen zichtbaar die leiden tot een succesvolle of niet-succesvolle participatie in arbeid.

15.35 – 15.55: ‘Wat zijn de positieve kanten van ADHD?’ door drs. Lessa Schippers
Schippers presenteert haar bevindingen naar positieve aspecten van ADHD. Ze neemt het publiek mee in wat er wel en niet bekend is over deze positieve aspecten, om zo een gebalanceerder beeld van ADHD te schetsen.

15.55 – 16.15: ‘Hoe kunnen organisaties hun voordeel doen met neurodiverse medewerkers?’ door prof. dr. Marianne van Woerkom
Wat doet positieve psychologie en een sterke punten benadering in organisaties? Ook presenteert zij resultaten van een recent onderzoek naar de mate waarin organisaties erin slagen om een sterke punten benadering in relatie tot neurodivergente werknemers te implementeren.

16.15 – 16.55: Hoe kunnen neurodivergente mensen beter tot hun recht komen in de werkomgeving?
Wat is hiervoor nodig? Het panel gaat hierover in gesprek en delen hun ervaringen en inzichten vanuit arbo- en re-intergratie perspectief.

Pannelleden: Hans van de Velde (Equisto Coaching), dr. Hanneke Kerkhof (HumanCapitalCare), Jorine Schoenmaker (HumanCapitalCare), Steven Hubeek (AWVN).

16.55 – 17.05: Afsluiting
Blik samen met Filemon Wesselink terug op de dag. Welke conclusies kunnen we met elkaar trekken?

17.05 – 18.00: Netwerkborrel
Ter afsluiting van het symposium is iedereen welkom om de middag verder te bespreken tijdens de netwerkborrel.

 

Accreditatie & stilteruimte
Er wordt accreditatie aangevraagd bij Accreditatiebureau NIP A&O | A&G, voor arbeid- en organisatiepsychologen en voor arbeid- en gezondheidpsychologen.

Er is een mogelijkheid om die middag de stilteruimte te bezoeken in het Zwijsen gebouw op de campus, toegankelijk voor iedereen die dat nodig heeft of fijn vindt.

Gegevens

Datum:
16 januari 2025
Tijd:
12:30 - 18:00
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderzoek/instituten-en-researchgroepen/tranzo/agenda/het-nieuwe-normaal

Organisator

Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van Tilburg University
Bekijk de site van Organisator