Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

62e Netwerkmeeting – Webinar – 13 oktober 2022

13 oktober 2022 @ 19:30 - 21:30

Op donderdagavond 13 oktober 2022 vanaf 19.30 uur vindt een online Netwerkmeeting van ADHD Netwerk plaats via een webinar.

Programma

19.30 – 19.40 uur Inleiding door Dion Leiblum, vice voorzitter

19.40 – 20.35 uur Michel Nelwan en Elizabeth Manders – Breinen zonder grenzen

Achter de optelsom van kenmerken die we ADHD noemen, gaat vaak een hele wereld van neurocognitieve bijzonderheden schuil. En mensen met (en zonder) ADHD kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen in hun manier van informatieverwerking. De huidige inzichten vanuit de neuropsychologische literatuur spreken van multiple pathway modellen van ADHD oftewel neurodiversiteit.

Naast de verschillen tussen mensen, is ook duidelijk geworden dat verschillende structuren binnen een zich ontwikkelend brein elkaar wederzijds beïnvloeden in die ontwikkeling. Leerstoornissen, bijvoorbeeld dyslexie, komen zeer vaak voor samen met ADHD, geven hun eigen dynamiek in het functioneren en zijn nog altijd een blinde vlek in de hulpverlening aan volwassenen. In deze bijdrage wordt besproken hoe deze twee concepten zijn gerelateerd aan klinische voorbeelden en worden geïllustreerd met ervaringen uit de praktijk.

Met deze presentatie willen Michel Nelwan (klinisch neuropsycholoog bij de kinder- en jeugdkliniek het Erasmus Medisch Centrum Sophia) en Elizabeth Manders (Neurodiversiteitscoach) leden informeren over neurodiversiteit en de hoge mate van co-morbiditeit van leerstoornissen binnen de cliëntenpopulatie en samen zoeken naar praktische oplossingen.

20.35 – 21.30 uur Ravian Wettstein – ADHD en emotieregulatie

Sinds de DSM-III classificeert men de symptomen en beperkingen die voortkomen uit ADHD onder in drie kernsymptomen; Hyperactiviteit/impulsiviteit en onoplettendheid. Veel van de voorkomende beperkingen en comorbide psychiatrische stoornissen bij ADHD voor zowel kinderen, adolescenten en volwassenen zijn echter niet goed te verklaren vanuit deze drie kernsymptomen maar wel vanuit emotionele impulsiviteit en een verstoorde emotieregulatie op uitlokkende gebeurtenissen.

Ravian Wettstein is in 2019 begonnen als arts-onderzoeker bij ADHDcentraal en in 2020 als promovendus aan het AMC, afdeling klinische farmacologie. In zijn presentatie zal hij een overzicht geven hoe deze ontregelde emotionele entiteiten een centrale en belangrijke rol spelen in het ontstaan van comorbide psychiatrische stoornissen, en bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van ADHD bij volwassenen.

Ben je lid? Meld je dan gratis aan via de website of neem eenmalig deel voor € 25,-.

Je kunt je ook aanmelden door een mail te sturen naar info@adhdnetwerk.nl als je lid bent!

We zien je graag 13 oktober online tijdens de Netwerkmeeting! 😄

Gegevens

Datum:
13 oktober 2022
Tijd:
19:30 - 21:30

Organisator

ADHD Netwerk
E-mail
info@adhdnetwerk.nl

Locatie

Online