Skip to main content
Columns en blogs

VERZONNEN ZIEKTE!

Door: 3 augustus 2014juni 3rd, 2021Geen reacties

De media berichten met grote regelmaat over ADHD en Ritalin. De items op radio en TV en de artikelen in kranten en tijdschriften zijn over het algemeen weinig inhoudelijk, maar meer eenzijdig en tendentieus. Gevolg: veel ongenuanceerde reacties over ADHD en Ritalin op Twitter van bekende en minder bekende Nederlanders. Maar ook raadsleden en wethouders laten het niet na om hun mening te ventileren. Daarom deze keer geen ‘gewone column’, maar een kleine greep uit de vele reacties …

 

‘Ik schrik van al die mensen die kinderen vol willen proppen met pillen terwijl het probleem vaak bij hen ligt’ (Michel van Dijk – gemeenteraadslid)

 

‘Uit het hart gegrepen: artikel Jan Vroomans in @volkskrant. Stop met Ritalin en geef kinderen de aandacht die ze verdienen. Iets voor ons CJG’ (Ingrid Wolsing – wethouder)

 

‘Volledig mee eens: ADHD en ADD ligt vooral aan de school zelf en niet aan het kind. Stop met Ritalin!’ (Maurice de Hond – opiniepeiler)

 

‘Medicatie is een wanhopige poging om hogere trilling tegen te houden’ en: ‘Als zovelen pilletje nodig hebben moet de maatschappij veranderen’ (Tini Worp-Wenker)

 

‘De blog bevestigde mijn gedachte over Ritalin. Het is een hersenspoelmiddel in plaats van een geneesmiddel’ en: ‘Helaas willen ouders vaak meer dan hun kind kan. Want dat is beter voor het aanzien van ouders’, en ook: Als alle ADHD’ ers verdwijnen heb je een levensgroot probleem. Dat laatste zijn ze nu aan het doen met medicatie …’ en als laatste: ‘Nee, ik heb dit standpunt al jaren. VK en andere nemen het nu eindelijk over’ (Harld Röling)

 

‘Ik heb al eens volkomen zinloze en oneindige discussies gehad met Ritalin aanbidders. Niet weer! Get lost! en: ‘Maar in NL hebben artsen een te sterke band met de farmaceutische industrie. Pappen en nathouden’ en ook: ‘ Ik vind dat we in NL 2 dingen te snel doen: 1 TE snel ADHD diagnose stellen en 2 TE snel medicatie voorschrijven’ (Marc Schokker)

 

‘ADHD is toch een verzonnen ziekte door de farmaceutische industrie? (Karin Vermeulen)

 

‘Gillende kindertjes in de straat … waar is mijn blaaspijp met Ritalin? (Bertholt Zalm)

 

‘Dus jullie vinden dat ‘drukke kinderen’ gewoon gedrogeerd kunnen worden om de ‘ouders’ te ontzien? (Bert Vester)

 

‘Ritalin wordt vooral gebruikt om volstrekt normale kinderen tot zombies te drogeren’ (Jos)

 

‘ADHD bestaat niet, verzonnen door ‘wetenschappers’ om Ritalin te verkopen’ (John Geerts)

 

‘Ritalin is dodelijk. Dus waarom wordt het niet uit de handel gehaald? ADHD is een verzonnen ziekte’ (Mysteryguest MinVenJ)

 

‘Ideeën voor een nieuwe ziekte? Beste inzending ontvangt jaar lang gratis Ritalin! (Bas Kok)

 

‘ADHD is grote onzin. Gemaakt door de farmaceutische industrie die er miljarden aan verdienen. Wake up!!! en: ‘Ritalin is het meest verkochte medicijn, en dat willen ze graag zo houden’ (ferryman)

 

‘30.000 gebruikers tussen de 11-17 jaar van ADHD medicijn methylfenidaat in 2006. 80.000 in 2012. Dat kan niet goed zijn’ (Hans Spekman – voorzitter PvdA)

 

‘O ja, de nieuwe DSM is uit. Hierdoor krijgen nóg meer kinderen onterecht een ‘etiket’ als ADHD, wat ik erg betreur’ (Bartismijnnaam)

 

‘Geen diagnose stellen is nog beter. Mogen kinderen weer kinderen zijn? Zo niet, geen kinderen krijgen/nemen!!!!!!!’ (Sigrid Kemphaan)

 

En tot slot nog één vraag van mij. Hoe zullen deze reacties aankomen bij de mensen waarover het gaat?

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.