Skip to main content
Columns en blogs

MILJOENENNOTA

Door: 3 september 2011juni 3rd, 2021Geen reacties

De Miljoenennota is ook dit jaar weer uitgelekt. Niet zomaar uitgelekt, maar ongelofelijk klunzig uitgelekt, wat onderhand wel een beetje tekenend is voor dit kabinet.

Het kabinet heeft Nederland in ieder geval wel geleerd om creatief te zijn. Creatief met getallen, creatief met de waarheid en creatief met de computer. Want kijk daar… de Miljoenennota!

 

De politieke soap is soms best vermakelijk om naar te kijken. De ene idiote blunder volgt de andere op. Een echte verhaallijn, zoals bij Goede Tijden, Slechte Tijden, heeft deze politieke soap niet, want er is eigenlijk geen touw aan vast te knopen.

 

En dat maakt het tegelijkertijd ook zo verschrikkelijk triest. Ons land wordt bestuurd door een stelletje prutsers en gedoogd door iemand die de Moslims de schuld geeft van alles. En ook sommige Tweede Kamerleden zijn niet echt serieus te nemen. Fleurtje van de PVV presteerde het om op televisie te zeggen dat ze op 9 september 9/11 zou gaan herdenken. Ik bedoel maar.

 

Maar ondertussen staat de Miljoenennota wel vol met krankzinnige voorstellen en maatregelen. Mensen met ADHD zullen de pijn dan ook echt gaan voelen en hun vingers absoluut niet bij aflikken bij dit beleid.

 

Deze regering mist fatsoen en moraal. De visie van de kiezers en deskundigen uit het veld wordt stomweg genegeerd. Deze week zagen we hoe een liegende staatssecretaris, met een compleet gebrek een empathie en realiteitszin, mensen de regie over het eigen leven afpakte. Het Persoongebonden Budget (PGB) moet en zal verdwijnen. Geen idee waarom.

 

In een beschaafd land laten mensen elkaar niet in de steek, maar de realiteit is anders. Het recht op zorg wordt van mensen afgepakt. Wie goede zorg wil, moet bijbetalen. En als je psychiatrische hulp nodig hebt zelfs nog een beetje extra. Discriminatie. De behandeling van een gebroken been is goedkoper dan een behandeling bij ADHD. En dat terwijl een gebroken been na een paar weken overgaat en ADHD niet.

 

Leerlingen met een etiket hebben geen recht meer op goed onderwijs. Kinderen met ADHD mogen niet meer meedoen en zullen verzuipen in grotere klassen, door gebrek aan aandacht en begeleiding, of helemaal niet meer naar school kunnen. Ze mogen van geluk spreken als ze onder schooltijd de broodnodige medicatie krijgen, want ook dit zal uit het takenpakket van de leerkracht verdwijnen.

 

Binnen het Speciaal Onderwijs is er geen plek voor kinderen met ADHD, omdat deze kinderen volgens de regering op het reguliere onderwijs thuishoren. Logica zonder visie. In plaats van deze kinderen te steunen en de aandacht te geven die ze verdienen, pakt deze regering het toekomstperspectief van ze af en kunnen ze later de dagen doorbrengen achter de geraniums.

 

De grote tegenstellingen in Nederland worden niet aangepakt, maar erger gemaakt. De kloof tussen arm en rijk, ziek en gezond, ADHD en geen ADHD wordt beangstigend groter. Dit kabinet spreekt een andere taal. De taal van cijfertjes en geld.

 

Maar niet alles is uit te drukken in die andere taal. In een beschaafd land wonen namelijk mensen. Ook mensen met ADHD. In een beschaafd land hebben jij en ik recht op goede zorg. In een beschaafd land hebben onze kinderen en kleinkinderen recht op goed onderwijs. Met of zonder etiket.

 

Het is lekker makkelijk om de rekening van de crisis neer te leggen bij de zwakkeren in de samenleving, maar echt beschaafd is het niet. Wat zeg ik … het is ronduit asociaal!

 

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.