‘Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en andere Europese landen zijn akkoord met methylfenidaat (Medikinet), een middel tegen ADHD, bij volwassenen.’ Dit bericht was onlangs te lezen in verschillende kranten. Een fantastische ontwikkeling.
Jaren geleden, toen ik net begon met het nemen van medicatie, ben ik begonnen met kortwerkende medicatie. Dit middel is ook niet goedgekeurd voor volwassenen, maar wordt off-label voorgeschreven. Omdat mijn stofwisseling snel is, was het middel in no-time uitgewerkt. Men zegt dat je vier uur op een pilletje vooruit kan, maar dat is in de praktijk absoluut niet altijd zo. Zelf kon ik er amper twee uur mee doen. Vaak was ik dan te laat met mijn volgende dosering en kwam de rebound. Dan voelde ik me nog ellendiger dan zonder medicijnen. De onrust gierde door mijn lijf.
Medikinet werkt langer, namelijk de dubbele tijd. Dat is al een hele verbetering, ten opzichte van de kortwerkende Ritalin. Had ik het middel destijds maar gehad. Het is ook prima te combineren met alle andere vormen van methylfenidaat. Mijn kinderen zijn ook gezegend met een snelle stofwisseling en ik geef in de ochtend soms Concerta en in de middag een middel met een dubbele werkingstijd. We hoeven zo niet meer zo op de klok te leven en ze komen de dag dan goed door.
Er wordt gezegd dat kinderen tot 18 jaar minder kans op bijwerkingen hebben dan volwassenen en dat daarom moeilijk wordt gedaan over de goedkeuring van deze medicijnen. Zelf geloof ik daar niet zo in. Waarom zou een middel dat voor kinderen prima werkt dat niet voor volwassenen doen? Methylfendaat is toch niet voor niks het middel van eerste keus?
Het CBG waarschuwt overigens wel dat psychiaters terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van Medikinet. Het middel zou psychiatrische bijwerkingen en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Een goed advies, want met het toedienen van medicatie moet je altijd voorzichtig zijn. De voor- en nadelen moeten altijd zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen en het middel moet nooit erger zijn dan de kwaal.
2017 was wat ADHD betreft een bewogen jaar. Er is veel rottigheid de wereld in geslingerd. Zogenaamde deskundigen die vertelden dat ADHD geen stoornis is, maar een ‘ziekte’ die verzonnen is door de farmaceutische industrie. Discussies over de hoofden van patiënten. Zij stonden keer op keer met de rug tegen de muur. En als klap op de vuurpijl gooien zorgverzekeraars de vergoedingen van de wettelijke eigen bijdrage van ADHD-medicatie volgend jaar massaal uit de pakketten.
Dat het ADHD-middel Medikinet is goedgekeurd voor volwassenen zie ik dan ook als een lichtpuntje. Op deze manier is er eindelijk erkenning dat ADHD niet altijd overgaat na de kindertijd. Het is een ernstige aandoening die het leven van patiënten verschrikkelijk kan verstoren. De goedkeuring had eigenlijk al veel eerder gemoeten, maar elk stapje is er één. We moeten nu vooruitkijken en hopen dat alle vormen van methylfenidaat worden goedgekeurd. Dat duurt vast nog even, maar zo zou het wel moeten zijn.