Skip to main content
“Mag ik een boterham en wat drinken pakken? Bij mij werkt het beter om eerst wat te eten en dan pas mijn medicatie te nemen.” “Natuurlijk mag dat, bedien jezelf”, zeg ik. Het vriendinnetje van zoon komt hier al een tijdje, dus ze hoeft van mij niet alles meer te vragen. “Goed, dan doe ik dat.” Ze kijkt op de klok. Langzaamaan druppelt iedereen binnen en uiteindelijk zitten we gezellig met ons allen aan tafel.

Zoon vertelde een tijdje geleden over zijn nieuwe liefde. Dat ze zo leuk is én dat ze ADD heeft. Op zich niet altijd fijn om te hebben, maar wel prettig dat deze overeenkomst veel (h)erkenning kan geven bij elkaar. Zoon heeft weliswaar ook duidelijk de H, maar heel veel dingen werken toch hetzelfde in hun bijzondere breinen.

Als schoondochter haar boterham op heeft, neemt ze haar medicijnen. Zoon heeft dit allang gedaan. Hij ‘ontbijt’ tegenwoordig met een pil op bed. Op deze manier kan hij wat rustiger worden en komt hij niet meer stuiterend naar beneden. Dat is voor iedereen prettiger. Op de eerste plaats voor hemzelf, maar ook voor zijn vriendin en zeker ook voor ons.

We zitten nog een poosje samen in de keuken. Tijd voor een goed gesprek en schoondochter geeft mij nu even een mooie uitleg over hoe haar hersenen in elkaar zitten. “Ik zeg altijd dat je mijn hoofd moet zien als een ladekastje. Als ik mijn medicatie niet heb ingenomen zijn alle laatjes open. Dan kan ik niet op één plek tegelijk bezig zijn. Maar als ik mijn medicatie wel heb genomen, zijn alle laatjes dicht. Dan kan ik per ding doen wat ik wil door een laatje open te maken.”

Wauw. Dat is nog eens een mooie metafoor. Het geeft ontzettend duidelijk weer hoeveel chaos mensen met ADHD van binnen kunnen hebben. Als alle laatjes open staan en er ook nog eens een keer van alles uit valt, is het gewoon onmogelijk om het overzicht te bewaren. Dan heb je het gevoel langzaam gillend gek te worden. Geen wonder dat je je dan niet kunt concentreren. Je bent dan alleen maar bezig om overeind te blijven.

Gelukkig bestaat er medicatie. Niet iedereen is hier even blij mee. Een bepaalde groep mensen is hier fel op tegen. Zij vergelijken medicijnen met harddrugs en vinden het daarom vreselijk slecht dat mensen met ADHD ze nemen. Waarschijnlijk zijn de laatjes in de hoofden van deze mensen allemaal keurig dicht en kunnen ze alles prima plannen en organiseren. Helaas werkt dit in het ADHD-hoofd anders.

Het is ontzettend fijn dat dankzij een ‘simpel’ pilletje het hoofd van iemand met ADHD netjes kan worden opgeruimd. Dat de open laatjes dicht gaan en dat je kunt pakken wat je nodig hebt en/of wilt. Het geeft overzicht en rust. De kwaliteit van leven wordt hierdoor voor mensen met ADHD echt vele malen beter. Dat is fantastisch. Wat mij betreft verdient de uitvinder van deze medicijnen een heel mooi lintje!

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.