Skip to main content
Columns en blogs

Kinderbrein

Door: 24 november 2016mei 24th, 2021Geen reacties

Ritalin verandert kinderbrein blijvend, artsen pleiten voor voorzichtigheid’, kopt de Volkskrant. ‘Ritalin werkt langer door op het kinderbrein dan bij volwassenen. Ook als kinderen het middel niet meer slikken, hebben zij een veranderde hersenactiviteit. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het AMC in Amsterdam. De onderzoekers pleiten voor voorzichtigheid met ADHD-medicatie’, aldus de krant.

Deze uitspraken vragen om een column. De discussie is door dit bericht namelijk weer in volle hevigheid uitgebarsten. Op Facebook en Twitter zijn er weer een heleboel mensen die ongezouten hun mening geven over de nadelige gevolgen van een behandeling met Ritalin. Het bekende oude verhaal. De medicatie die kinderen met ADHD krijgen voorgeschreven zijn drugs.

Voor de duidelijkheid: ik ben er een groot voorstander van dat er onderzoeken worden gedaan naar de effecten van het gebruik van Ritalin. Gelukkig gebeurt dit ook al jaren en kunnen we zeggen dat behandelen met dit medicijn bij ADHD zeer succesvol is. Daarnaast zijn er weinig nadelige gevolgen. Niet behandelen van ADHD blijkt in de praktijk veel meer risico’s – denk aan verslaving – met zich mee te brengen. Het beeld dat de media schetst, dus dat Ritalin altijd gevaarlijk is, is onjuist. Het veroorzaakt alleen maar onrust en niemand is er bij gebaat.

Laat ik mezelf maar als voorbeeld nemen. Mijn ADHD is in mijn jeugd niet gediagnostiseerd en niet behandeld. Hierdoor heeft mijn zelfbeeld een enorme deuk opgelopen. In plaats van, als kind, succeservaringen op te doen, kende ik alleen maar tegenslagen en mislukkingen. Hierdoor is er veel misgegaan en op een fiasco uitgelopen. Denk aan niet afgeronde studies, geldzorgen en stukgelopen relaties. Pas na mijn veertigste kreeg ik de officiële diagnose en een behandeling met medicijnen. Het effect is enorm. Het is rustiger in mijn hoofd, mijn concentratie is beter en ik reageer stukken minder impulsief.

Er zijn veel jaren verloren gegaan, die ik nooit meer in kan halen. Wat wel kan, is het bij mijn kinderen anders doen. Zoon en dochter hebben allebei ADHD van mij geërfd. Op jonge leeftijd is bij beiden de diagnose gesteld. Ook krijgen ze allebei al jaren medicijnen. Gelukkig wel. Zonder medicatie komt er niets uit. Nada, noppes, niks. Met Ritalin lukt het beter. Nog steeds binnen de kaders, maar het gaat.

Nogmaals: we moeten vooral blijven onderzoeken. Want bij het geven van medicatie moet de veiligheid altijd voorop staan. Maar de manier waarop Ritalin nu weer wordt uitvergroot stoort me enorm. Er wordt alleen maar gezegd dat het medicijn gevaarlijk is, maar niemand komt met een alternatief. Wat moeten we er zo mee?

Mijn kinderen hebben van alles geprobeerd om hun symptomen van ADHD te verminderen en hun tere kinderbreintjes te ontzien. Op de voeding letten, minder gamen, reiki, enzovoort. Tot nu toe helaas zonder succes. Het enige middel dat mijn kinderen en mij helpt is medicatie. Natuurlijk willen we het liever zonder. Maar we willen ook gelukkig zijn in het leven. En tot nu toe is hiervoor alleen nog maar een pilletje dat helpt.

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.