Januari
Het jaar begint ‘goed’ met de uitspraken op Twitter van Michel van Dijk, gemeenteraadslid van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens hem willen mensen kinderen volproppen met pillen, terwijl het probleem vaak bij hen ligt. Professionals en ouders reageren geschokt en van Dijk twittert dat hij allemaal idioten, malloten en onfrisse types achter zich aan heeft zitten.
Februari
Volgens Arie Boomsma & Co krijgen kinderen Ritalin als snoepjes. Omdat ze willen weten hoe het voelt doen ze een Ritalinexperiment. Dit maakt mij nieuwsgierig en daarom besluit ik het experiment omgekeerd te doen. Mijn kinderen krijgen een dagje geen pillen. Zo voelen ze hoe het is zonder medicijnen, met alle gevolgen van dien.
Ook haalt de Minister President in februari fel uit naar kinderen met psychische problemen. Volgens hem krijgen kinderen tegenwoordig veel vaker het stempel dat er ‘iets met hen is’ dan vroeger. Hierdoor komen kinderen in het speciaal onderwijs terecht en worden de kosten in Nederland telkens hoger. Er zijn volgens hem tegenwoordig meer kinderen waar wat mee is dan kinderen waar niets mee is.
Maart
De gemeente Coevorden scoort het hoogst op de combinatie vergrijzing, schuld en het overdragen van zorgtaken. De gemeente moet zes miljoen euro bezuinigen en zal het financieel alleen maar zwaarder krijgen. Dat belooft wat als de gemeente verantwoordelijk wordt voor de Jeugdzorg op 1 januari 2015.
April
Er wordt een feestje gevierd op het ministerie van VWS om te vieren dat de Jeugdwet op 19 februari 2014 is aangenomen. Kosten: 5000 euro. Dit is inclusief flyers, locatie, een warm & koud buffet en gezellig samen dronken worden. Nederland spreekt er schande van.
Mei
Bekend Nederland aan de Ritalin. Victoria Koblenko zegt dat deze drug steeds populairder wordt en dat ze het dus ook wel eens wil proberen. Een bizarre ontwikkeling. Bekende Nederlanders die voor een televisieprogramma medicijnen innemen voor een aandoening die ze niet hebben. Alles omwille van de kijkcijfers.
Juni
Zoon is vanwege zijn ADHD afgewezen op twee scholen voor Voortgezet Onderwijs. Over twee maanden zal de wet passend onderwijs worden ingevoerd. Dat betekent dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk mee moeten blijven doen binnen het reguliere onderwijs. Toch is zoon nergens welkom omdat hij te veel zorg nodig zou hebben.
Augustus
‘Stop met Ritalin’, is te lezen in de krant. ‘Kinderen verdienen aandacht en respect in plaats van dat hun geest wordt afgestompt met een drug die de potentie heeft cocaïne en heroïne. Het label ADHD is moreel failliet.’ Ontzetting alom.
September
Tegelijk met het Nationaal congres ‘Anders denken over psychische aandoeningen’ start de campagne ‘gun kinderen hun eigen label’. Ook ouders treffen blaam. ‘We geloven in de maakbaarheid van ons leven. Kinderen zijn een verlengstuk van ons leven, dus die moeten ook naar het gymnasium. En als dat dan mislukt, dan zijn we bijna opgelucht wanneer er iets met het kind aan de hand zou zijn. Zo verplaatsen we het probleem van onszelf naar het kind’, aldus één van de initiatiefneemsters.
Oktober
Het VPRO programma Argos maakt een tendentieuze aflevering over ADHD-medicatie. Mijn bijdrage aan de uitzending wordt volledig uit de context gehaald. Argos wil hard maken dat SUZAN!¡ betaald wordt door de farmaceutische industrie. Een blunder.
November
Ook het televisieprogramma Brandpunt doet een duit in het zakje. Ze borduren voort op Argos en zetten de beeldvorming volledig onjuist neer. Gelukkig komt er na de uitzending een brief namens verschillende organisaties om het vertekende beeld recht te zetten.
December
Vanaf 1 januari 2015 geldt voor kinderen met een psychiatrische stoornis een eigen bijdrage die kan oplopen tot 1500 euro per jaar. Voor kinderen met een somatische aandoening geldt deze eigen bijdrage niet. De medisch-specialistische zorg is dus niet voor alle kinderen vrij toegankelijk. Dit kan én moet anders.