Skip to main content
Columns en blogs

De ADHD epidemie 2

Door: 16 maart 2016mei 26th, 2021Geen reacties

Op 14 februari 2016 zien we het televisieprogramma De Monitor. De uitzending heet ‘De ADHD-epidemie?’ en staat in het teken van ADHD en medicatie. De Monitor vraagt zich af of er sprake is van een ware epidemie of dat we zijn doorgedraaid in het stellen van diagnoses. We slikken in Nederland namelijk wel heel veel pillen tegen druk gedrag. Dat kan nooit goed zijn, ik wijd er zelfs een column aan.

 

In de desbetreffende uitzending zijn er een aantal ouders aan het woord die tegen medicatie zijn. Hier heb ik wel mijn bedenkingen over, want dit is niet altijd in het belang van het kind. In dezelfde aflevering is er gelukkig ook één moeder aan het woord die uitlegt wat al deze media-aandacht voor ADHD en medicatie met ons doet. Dat er hierdoor mensen van diagnostiek en behandeling af zullen zien. Ook vertelt ze hoe goed haar kinderen op medicatie reageren.

 

Na deze aflevering hoop ik dat het afgelopen is. De Monitor plaatst bijna dagelijks tweets over dit onderwerp. Dit valt niet alleen mij op, ook anderen besluiten De Monitor om deze reden niet meer op Twitter te volgen. Ze blijven namelijk de ADHD-discussie moedwillig aanwakkeren en dat wordt erg vervelend.

 

Mijn verbazing is groot als ik lees dat De Monitor verder gaat met hun onderzoek. Ze zeggen tientallen brieven te ontvangen over dit onderwerp. Dit vind ik niet echt veel, als je je bedenkt hoeveel inwoners dit land heeft. Maar zelf vinden ze van wel. Op zondag 20 maart 2016 zal er daarom een vervolguitzending komen met de sensationele titel: ‘De ADHD-epidemie? 2’.

 

Deze keer gaat het over scholen die ouders onder druk zetten om hun kind ADHD-medicatie te geven. Aan het woord komen natuurlijk weer ouders die medicatie maar niks vinden. School kan er wel een pilletje in willen stoppen om zo hun kind te drogeren, maar daar werken ze natuurlijk niet aan mee. Verder komen er nog wat deskundigen aan het woord die het allemaal onverantwoord vinden dat kinderen (zonder ADHD) sloom worden gemaakt door medicijnen.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat er misstanden zijn binnen het onderwijs. En ja, die moeten (hard) worden aangepakt. Maar ik denk tegelijkertijd dat De Monitor het weer heerlijk heeft uitvergroot en opgeblazen. ADHD is geen epidemie. We hebben het hier niet over een eenvoudig griepje, maar over een ernstige en complexe aandoening. En medicatie hiervoor is in bepaalde gevallen noodzakelijk.

 

We hebben nu in korte tijd twee afleveringen over ADHD en medicatie gezien. Hopelijk komt er geen deel 3, het is nu wel ‘leuk’ geweest. Maar als het er toch van moet komen hoop ik op een informatieve uitzending waarin ze vertellen wat ADHD wel en niet is. Hoe er behandeld kan worden en wat de gevolgen kunnen zijn. Aan deze informatie hebben we namelijk veel meer dan aan al die negatieve berichten. En succesverhalen kunnen mensen ook wel een keer gebruiken. De wereld vergaat niet als je kind de diagnose ADHD krijgt, het opent juist deuren naar hulp.

 

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.