Skip to main content

Iedere morgen als de wekker gaat, als ik hem al hoor, neem ik mij voor om het voortaan echt allemaal anders te doen. `s Avonds op tijd naar bed en `s morgens vroeg weer op. Maar na een dag hard werken heb ik ook even tijd voor mijzelf nodig. En dat even duurt altijd lang.

Omdat ik kort slaap word ik `s morgens vaak wakker met hoofdpijn. Alles gaat op de automatische piloot, omdat het nou eenmaal moet. Dat is niet gemakkelijk met twee stuiterballen om me heen. Ik ben niet aanspreekbaar totdat ik voldoende koffie heb gedronken en totdat mijn medicatie werkt. Gelukkig ben ik eigen baas en kan ik mijn eigen werktijden indelen. Mijn eerste afspraak plan ik dus meestal pas rond half tien.

Ook dochterlief kan er wat van. Als we terugkomen van vakantie ziet ze er heerlijk gezond en bruin uit, want door de gezonde buitenlucht slaapt ze in de tent altijd als een roosje. Maar eenmaal thuis begint het nachtelijke gespook eigenlijk weer direct en na een week ziet mevrouw er weer uit als een wandelend lijk.

Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor. Vaak is er sprake van een verlate slaapfase. Bij een verlate slaapfase loopt het biologische ritme niet meer gelijk met het dag en nachtritme van de kloktijd en ontstaat er een chronisch slaaptekort.

Mensen met ADHD en slaapproblemen gaan meestal laat naar bed en hebben vaak moeite om in te slapen, omdat de gedachten nog even door willen denken. Dat heeft vaak helemaal niets met piekeren te maken. De honderden gedachten en ideeën over allerlei projecten en dingen die nog gedaan of geprobeerd moeten gaan worden houden iemand wakker en zo wordt het vanzelf weer later en later. Roze olifantjes tellen werkt niet. De gedachten dwalen toch wel weer af.

Inslaapproblemen treden vaak al vanaf de babytijd op. Ongeveer een kwart van de baby’s met inslaapproblemen blijkt later ADHD te hebben. Ook het doorslapen kan een probleem zijn. Vaak slapen mensen met ADHD bewegelijk en onrustig. Ook slapen zij korter dan gemiddeld. Soms worden de slaapproblemen nog erger door het gebruik van medicatie. Vermoeidheid is het gevolg. En zo is de cirkel rond.

Melatonine kan helpen bij slaapproblemen. Melatonine is een hormoon dat onze biologische klok regelt. Bij mensen met ADHD verloopt de productie van melatonine anders dan bij mensen zonder ADHD. Door melatonine toe te voegen kan de biologische klok worden beïnvloed.

Natuurlijk heeft niet iedereen even veel slaap nodig. Weinig slapen betekent niet automatisch dat iemand een slaapprobleem heeft. Het wordt pas een probleem als je er last van krijgt. Slaapproblemen kunnen allerlei klachten geven, zoals angst, concentratieproblemen of een verminderde weerstand. Hierdoor kun je weer gaan piekeren, wat het slaapprobleem in stand kan houden of erger kan maken.

Een interessante vraag is of de slaapproblemen de oorzaak of het gevolg zijn van ADHD. Het is in ieder geval wel duidelijk dat een verschoven slaapritme gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het eetritme en dat het ook lichamelijk ongezond is.

Daarom ga ik het vanaf nu echt allemaal anders doen. Ik ga voortaan op tijd naar bed. Moe of niet moe. En als er weer allerlei dingen langskomen ga ik gewoon roze olifantjes tellen. Ik laat mij niet meer afleiden door een onophoudelijke stroom aan gedachten. Ik tel gewoon door totdat ik slaap.

Suzan Otten-Pablos

Suzan Otten-Pablos

Columnist ADHD Netwerk: in de periode van 2010 tot 2021 heeft Suzan Otten-Pablos elke 2 weken een column op de website van ADHDnetwerk.nl. gepubliceerd. Suzan is maatschappelijk werker, ADD/ADHD coach en ervaringsdeskundige. Zij is zelf een moeder met stuiterkwaliteiten en heeft twee kinderen met ADHD. In de maandelijkse columns zal zij haar persoonlijke ervaringen en meningen beschrijven. Zij is daarbij ingegaan op de actualiteit. De columns geven haar persoonlijke mening weer en deze valt niet onder verantwoordelijkheid van het ADHD Netwerk bestuur. In 2021 heeft zij besloten haar werkzaamheden voor ons af te ronden. Wij zijn Suzan zeer erkentelijk voor haar grote inzet in deze jaren en wensen haar succes met de voortzetting van haar werk elders.