Skip to main content

Sanne Vink is GZ-psycholoog en in opleiding tot psychiater, daarnaast is zij al lange tijd bestuurslid van het ADHD Netwerk. Zij is de auteur van een werkboek voor clienten en een apart werkboek voor therapeuten:

 

Protocollaire CGT-behandeling voor cliënten met ADHD

Omschrijving
Dit werkboek helpt volwassenen met AD(H)D om samen met een therapeut de negatieve gevolgen van AD(H)D te verminderen. U krijgt meer inzicht in en meer grip op AD(H)D. Ook verbetert u vaardigheden die kunnen helpen om chaos op te lossen.
Uniek aan dit boek is dat u op zoek gaat naar veelvoorkomende negatieve gedachten die het aanleren van dit soort vaardigheden belemmeren. Meestal helpt het dan goed om te leren meer realistisch te denken. Stap voor stap werkt u aan het oplossen van de chaos die zo kenmerkend kán zijn voor volwassenen met AD(H)D. Denk bijvoorbeeld aan het leren op tijd te komen, het leren aanpakken van taken en het verbeteren van vaardigheden rond het opruimen en organiseren. Ook omgaan met impulsiviteit en verbeteren van de frustratietolerantie komen aan bod.

U gebruikt Los van de chaos als onderdeel van de behandeling Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D. Dit werkboek bevat samenvattingen van de behandelsessies, overzichtsformulieren, huiswerkopdrachten en andere bladen die u bij de behandeling nodig heeft

https://www.bsl.nl/shop/los-van-de-chaos-9789036824781?gclid=Cj0KCQjwlMaGBhD3ARIsAPvWd6hatzbsWU-4s_DJSxtZ7sL30i7VscFrHzwCJjDbueyIMMBJmBAgZD0aAvTUEALw_wcB

 

 

 

Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D
Handleiding voor therapeuten

 

Dit behandelprotocol is bedoeld voor professionals binnen de ggz die volwassenen met AD(H)D behandelen. Het helpt om de meest voorkomende problemen aan te pakken waar zij dagelijks tegenaan lopen, bijvoorbeeld bij het plannen, organiseren en opruimen.

Het uitgangspunt van Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D is dat het veranderen van disfunctionele gedachten noodzakelijk is voor het aanleren van vaardigheden. Door het aanpassen van deze gedachten wordt de weg voor cliënten vrijgemaakt om succesvol te zijn in het aanpakken van taken en het organiseren van het leven.

Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D heeft twee unieke eigenschappen. Allereerst zijn er meerdere disfunctionele gedachten geïdentificeerd die specifiek bij volwassenen met AD(H)D voorkomen en die het aanleren van vaardigheden belemmeren. Tot dusver richten behandelingen zich voornamelijk op psycho-educatie en het aanleren van vaardigheden. Een ander uniek punt is dat dit behandelprotocol de AD(H)D-symptomen inzet als meetinstrument om overprikkeling te verminderen en voorkomen.

Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D is onderdeel van de reeks Protocollen voor de GGZ. Elk deel geeft per sessie een omschrijving van de behandeling van een specifieke psychische aandoening weer. Filmpjes met voorbeelden van de therapiesessies zijn online te raadplegen. De theorie is beknopt en berust op wetenschappelijke evidentie.

Voor de cliënt is er het bijbehorende werkboek Los van de chaos.

Protocollen voor de GGZ is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners.

https://mijn.bsl.nl/cognitieve-gedragstherapie-bij-volwassenen-met-ad-h-d/19144430

 

Derk Birnie

Derk Birnie

Vice-voorzitter ADHD Netwerk