Voor werkzoekenden met ADHD kan het lastig zijn om een geschikte (nieuwe) baan te vinden. Voor hen kan het sollicitatieproces vervelend aanvoelen en/of kunnen ze moeite hebben om hun motivatie te behouden bij tegenslagen. Als behandelaar kun je hen hierin begeleiden of coachen. In samenwerking met sollicitatie-expert CVster.nl geven we tips om een sollicitatieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1) Een passende baan
Iedereen is anders, dus ook voor mensen met ADHD is er niet één specifieke baan die bij iemand past. Wel zijn er verschillende banen die veel in trek zijn onder mensen met ADHD, aangezien ze hier hun sterke punten goed in kunnen zetten. Kenmerkend hiervoor zijn functies met genoeg afwisselende taken, waarbij energie en creativiteit goed van pas komen. Een paar voorbeelden van dit soort banen: leraar/lerares, verpleegkundige, journalist, kok, kapper/kapster of artiest (schilder, choreograaf, muzikant, etc.). Er zijn dus veel verschillende sectoren waar mensen met ADHD goed terecht kunnen, en zij zelfs voordelen hebben.
2) Er zit geen haast bij
Impulsiviteit is voor veel mensen met ADHD een valkuil. Hoe leuk bepaalde banen in eerste instantie ook lijken, is het verstandig dat zij de tijd nemen om over functies en eventuele voorstellen van werkgevers na te denken. Gelijk ‘ja’ zeggen op voorstellen van potentiële werkgevers kan zorgen voor spijtgevoelens. Vraag iemand om bijvoorbeeld om aan het begin van de week een lijst maken van alle vacatures die hem of haar interessant lijken. Als de vacatures een week later dan nog steeds interessant zijn, is het moment aangebroken om daadwerkelijk te reageren.
3) Wel of niet vertellen?
Voor sollicitanten met ADHD is het belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om hun diagnose te melden aan een werkgever. Maar het kan wel dat iemand minder begrip krijgt voor bepaalde zwakke punten of niet ingezet wordt bij een functie waar de talenten van de sollicitant juist veel beter tot hun recht komen. In de praktijk is het dus vaak wel verstandig om over ADHD in gesprek te gaan, ook om bijvoorbeeld een aangepaste werkplek of aangepaste werktijden te bespreken. De keerzijde is dat sommige werkgevers alleen bekend zijn met de negatieve stereotypen rondom ADHD. Sollicitanten dienen dan ook goed voorbereid te zijn op eventuele vragen van een werkgever. Als behandelaar kun je deze sollicitatiegesprekken voorbereiden, zodat de sollicitant later in het echte gesprek goed kan toelichten dat ADHD juist een voorsprong geeft op het uitvoeren van werkzaamheden binnen bepaalde functies. Zo kunnen ze vol vertrouwen deelnemen aan het sollicitatieproces!